kolin_hobbi ruhamentő

DIY* Decoupage*szalvétatechnika

2016. március 28. 00:35 - fashionLi

A szalvéta csoda dolog.
Rengeteg mindenre használható.
Nagyon sok mintázatú található, olcsó és viszonylag gyorsan is lehet vele dolgozni.

De pontosan mit is lehet még alkotni (az unalmas) fa ládikókon és képkereten kívül...?

Karkötő, de akár CIPŐ díszítésre is !
Sokan biztos csodálkoznak, hogy miért pont a cipőre kell szalvétát rakni..Az úgysem lesz tartós.... De az lesz, ha megfelelő anyagot használunk, és elkészítésénél nem hagyjuk ki az utolsó, fixáló műveletet sem! Persze azért a zuhogó esőt nem fogja sokáig tolerálni ez az anyag .
És én azt vallom, hogy fontos az egyediség és a kísérletezgetés. Először mutatom , hogy készítettem még 2012-ben szalvétával bevont cipőt, :D

Januárban is bemutattam egy cipőújító technikát. Akkor festéket , szegecseket használtam a régi cipőmhöz. Láttad már? Katt

Adott egy évek óta nem használt 8 centi magassarkú cipő.

_1128296.JPGHozzávalók:
-cipő, vagy bármi más, amit felújítanánk- bevonnánk szalvétával
-szalvéta, a megmunkálandó felület méretétől függ. ( De egy normál méretű szalvéta viszonylag több felhasználást enged, ehhez én egy felet használtam fel, de volt anyagveszteség, mivel a mintákkal kellett játszani) ~45 Ft/ db
-ragasztó: Ezt még a szabály szerint csináltam, decoupage ragasztóval, amit  a hobbiboltokban lehet venni 100 ml 600 Ft ˇˇ környékén. Kis tégely, nem túl nagy felületre elég.
-ecset
-30 perc kb.+ száradás.(levegőn 1óra maximum )

Így néz ki egy tégelyes is méretű szalvétatechnikához ajánlott ragasztó

DE!

Mindenre van alternatív megoldás! A decoupage ragasztót helyettesíthetjük TAPÉTARAGASZTÓval is !

Két fajtája van, az egyik a por állagú, felkeverős megoldás. Ez akkor jó, ha tényleg nagy felületet akarunk bevonni. De a tapasztalatom az vele, hogy kevésbé jó a szalvétákhoz, könnyen felhólyagosodik, hiába tartjuk be a keverési arányt ( ami a dobozon fel van tűntetve ) nem ez a legjobb megoldás.
A másik fajtája, ami már az utókezeléshez használnak leginkább, az a tapéta utánjavító. Én  régóta ezt használom, ha szalvétatechnikáról van szó, : Metlyan márkájú tapéta szélragasztó és utánjavító. 60 gr, kb 6-700 Ft. Sűrűbb, jobban kezelhetőbb és sokkal nagyobb felületre felhasználható, mint a decoupage ragasztó

ragaszto.png.

-Először taszítsuk meg a kezelendő felületet.
-Próbáljuk rá a szalvétát, nézzük meg mekkora szalvéta darabra is lesz szükség, ha oké, látjuk már mekkora kell, vágjuk le a felesleget, hogy ne zavarjon a ragasztásnál.
A hobbi boltokban kapható szalvéták nagy részt 3 rétegű, kettő vagy egy réteggel dolgozzunk! Fontos, mert a 3 semmiképpen nem lesz jó, mert leválik a felső réteg, ami a lényeg lenne, mert azon van a minta.
-Kenjük fel a ragasztót ecsettel vékonyan .
-Óvatosan simítsuk rá a szalvétát a felüleltre, nyomogassuk meg, de ne dörzsöljük,mert könnyen elrepedhet!
-Hagyjuk száradni, és kész is.!

Ha cipőt csináltunk, vagy olyan felületet, ami gyakori használatnak van kitéve, kenjük át még egyszer száradás után a tárgyat, hogy még jobban ellenálló legyen. De én az átlátszó körömlakkot is szoktam használni. Jobb, mert gyorsabban szárad, és már matt átlátszó réteget is varázsolhatunk az átlátszó körömlakkal.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr138528804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása