FASHION IS MY FOOD

Limitált szériás Kånken hátizsákok a természet védelméért

2019. február 22. 11:40 - fashionLi

A "kisróka" nemes cél érdekében öltött színes külsőt.

A svéd Fjällräven márka 4 új darabbal ( Kanken Art ) bővíti kedvenépszerü hátizsák kollekcióját. A svéd dizájnerek által tervezett minták viszont egy jó célt is szolgálnak. A termékekből befolyt bevétel 1 %-a az Arctic Fox Initiative programot támogatja, ami a természet megóvásáért dolgozó szervezet.

A svéd tervezők az önkifejezés szabadsága és a svéd formavilág kapcsolatából alkották meg ezt a 4 egyedi színvilágot.

 

 

Én biztosan a zöldet választánam a kis borzokkal. És neked melyik színkombináció tetszik?

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

Karl, a német divatmágus

2019. február 19. 23:09 - fashionLi

85 évet élt

karl-by-karl-lagerfeld-660x284.jpg

A német állampolgárságú Karl Lagerfeld hihetetlen pályafutást tudhatott magáénak.getty_lagerfeld_021919_1550577832248_6796391_ver1_0_640_360.jpg

Kimagasló tehetsége több divatház élére repítette. Kreatív igazhatója volt a Chanelnek, dolgozott a Fendinek,Chloénak is emelett saját márkáját is vezetette.

1955-ben egy női kabáttal nyert tervezői díjat és innen egyenes út vezetett a Balmaihoz-gyakornoki pozícióba. 1980-as években a bukás felé vezető útra lépő Chanelnél kezdett dolgozni. Ezután a márka újra virágzott, ezzel együtt Karl karrierje is magaslatokba érkezett.

Jelmeztervezőként 16 filmbe alkotott ruhákat. Szerepelt és saját magát alakította egy róla készült filmben, könyv is íródott róla. Sokrétű tudás, karakteres stílusjegyek jellemzik munkásságát. Saját személyiségére is kivetült karakteres jelleme. Hosszú ősz hajtát copfban hordta, kesztyű és a napszemüveg sem hiányozhatott róla. Ez volt Karl.

 

media_media_3c955d46-8247-46df-ad2e-00578f9b2554_original1024.jpg

Szólj hozzá!

►►DIY BELT BAG || készíts egyedi övtáskát

2019. január 25. 22:43 - fashionLi

Maradék anyagot, nem használt ruhadarabok legjobb felhasználási módja, ha új életre kelted.

Például készítsd el a tavalyi év nagy visszatérőjét a 90-es évekből, az övtáskát.

Kellékek:

-maradék anyag 13*16 cm x 2 plusz az övbujtatóhoz 6*4 cm
-eltérő mintázatú/színű anyag a ráhajtható részhez
-gomb
-öv, de magad is megvarrhatod (:

Kezdő varrók abszolút sikerélménye, hiszen az övbujtatókat, az oldalakat és a felső ráhajtható részt kell összevarrni. A videóban meg is mutatom, hogyan. ^^

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

Divatbemutatók 2019 első felében

2019. január 22. 16:28 - fashionLi

Champs-Elysées, Szajna, sikkesség,Vogue, elegancia, fények, stílus és divatfőváros. Ez mind Párizs.Számtalan tehetséges divattervező és világhírnevet szerző márkának kiindulási pontja:Chanel, Dior, Givenchy, Lcroix, Prada, Valentino, Vuitton...

Hogy miért érdekes most ez a város?

Ha év eleje, akkor divatbemutatók. A sort pedig mindig Párizs kezdi.

Itt a hivatalos 2019-es divatbemutatók időpontjait lent találod, élőben pedig ide kattintva nézheted.

fashion_shows_2019w_1.jpg

A következő napokban részletesebb összefoglalókat találhatsz az egyes divatbemutatókkal kapcsolatban.(:

"Everyday is a fashion show and the world is your runway "

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

Az év színe

2019. január 06. 22:05 - fashionLi

Az év elejével megérkezett az idei év sztárszíne. A tavalyi lila után nem olyan óriási a változás. Élénk és életigenlő narancs egy kis arany felhanggal. Ez nem más, mint a korall.

Viszont az idei szín az, ami jelképezi a szeretet és a segítséget valamint óriási természetvédelmi jelentőséggel bír. A klímaváltozás nem csak a korallzátonyokat fenyegetik, hanem a változatos élővilágukat is. Figyeljünk rá, mert fontos üzenetet hordoz!pantone.jpg

A Pantone egy amerikai nagyvállalat. Kereskedelmi nyomtató cégként kezdték még a 60-as években. Létrehoztak egy számrendszert, amivel a különböző színárnyalatokat jelölték. Ezzel tudták garantálni a termékek azonos színét sokszorosításkor. Hivatalos neve ' Pantone Színegyeztető Rendszer'.  A nyomda és grafikai alapjait alkották meg ezzel.

pantone2.jpg

Az, hogy mi legyen a következő év színe különböző nemzetek csoportjai döntik el. Ezek titkos találkozók, amit a vállalat szervez Europában évente két alkalommal. Amikor eldől melyik színre esett a választás, készítenek egy 750 oldalas leírást is, amit divattervezők, designerek és a kereskedelemhez is kapcsolódó vállalatok iránymutatásként megvásárolnak.

 Oké, tudjuk a színt, de az öltözködésünkben vajon hogy fog ez beépülni?

A fehér bőrön kevésbé lesz hangsúlyos, és nem adja vissza a hatást a szín,de akkor sem kell lemondani róla, mert ott vannak a kiegészítők.! Övek, ékszerek, táskás, cipők boruljatok korallba.

Szólj hozzá!

2019-re várt divattrendek

2019. január 01. 23:30 - fashionLi

Új év új ruhák? Maradj inkább tudatos!

Karácsonyi csillogás, flitterek és tündöklés után visszatér a szokásos hétköznapi élet.A tavalyi év utolsó bejegyzése arról szólt, hogy 2018-ban milyen trendek uralták ténylegesen az utcai divatot. Most pedig nézzük a kifutók meghatározó darabjait, amelyek esélyesek lehetnek, hogy az idei év street fashion világába bekerüljenek.

1. Óriási kalapok
Nem csak a strandon nepellenzőként funkcionál, hanem az utcára is bátran lehetne hordani kalapokat. Hangsúlyos és meghatározó darabja az outfitnek. Épp úgy lehetsz benne díva, mint egy örökifjú hippi,
2_l.jpg

2. Batikolt ruhák
Ez szuper, mivel otthon könnyedén elkészíthető. Kezdő alkotók bátran álljanak neki. 9_l.jpg

3.Csíkok, vonalak
Bánj ügyesen a csíkokkal,ha jól válaszod az alakodhoz megfelelőt ,sokat nyerhetsz. De egy helytelenül választott csíkozási irány optikailag kellemetlen összhatást érhet el.resort-f19-stripes.jpg

4. Rojtok
Már a tavalyi évre jelezték, hogy elárasztanak minket a rojtok. Nem annyira sikerült,úgyhogy idén még újra próbálkozik, hátha 2019 lesz az éve.10_l.jpg

5 Neon
Kevesen vállalják be még a nyári időszakban is a feltűnő, hangsúlyos színeket. Pedig 1-1 neon darab, kiegészítő üdítően hat az outfitre.

neontrend0210b.jpg

6. Khaki/bézs
Ha a neon nem jön be sebaj, hiszen a khaki is kiemelt szerepet kap majd.resort-f19-khaki.jpg

Most  hogy ezeket már tudjuk, gondold át, neked mennyire tetszenek ezek a darabok? Be tudnád e illeszteni a hétköznapi ruhatáradba, mennyire illik a személyiségedhez? Színben-fazonban-anyaghasználatban ki tudnád e használni? Ha valamelyikre NEM a válasz, akkor a boltban dilemmázva is legyen a kulcsszó a NEM. Attól, hogy valami felkapott, 'trendi', nem egyértelmű, hogy mindenkinek jól áll, vagy éppen szeretné magán látni.

Ha leginkább impluzusvásárló vagy, és sok felesleges ruharabot vásárolsz (természetesen nem csak ruhákra vonatkozik ! ) akkor az új évre nézve legyél kicsit tudatosabb fogyasztó. A környezeted és a pénztárcád is örülni fog.

 • Vásárolj kevesebb, de minőségibb ruharabot
 • Ami felesleges, és nem hordod ajándékozd el, cseréld el, add el, bármit, csak NE dobd a kukába.. hogy miért, egykorábbi bejegyzsében olvashatsz róla.
 • Alakítsd át a megunt ruháid. Vágd le, cseréld le a gombokat, dobd fel egy szalaggal,szegeccsel vagy adj egy teljesen más funkciót neki. Például szoknyából táskát is lehet varrni.

Az idei évben is szeretnék több hangsúlyt adni az újrahasznosításnak, tippeket megosztani, hogy Te is átéld az alkotás örömét. Jó lenne , ha egyre többen ismernék fel, hogy átalakítással és alternatív újragondolással teljesen új ruhadarabokat lehet létrehozni. Sokszor varrógép vagy magasfokú kézügyesség sem kell hozzá. Érdemes feliratkozni a Youtube csatornámra is, mivel ezekről a DIY témájú alkotásokról videót is készítek..

Január elseje nem csak az új év kezdete, hanem számomra nagyobb dolog, hogy a blog 4. évét kezdheti el mától ! (: Köszi azoknak, akik olvassák a bejegyzéseimet és remélhetőleg tudtam Nektek adni már némi inspirációt az öltözködéssel kapcsolatban.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           buek.jpg

►►►Követhetsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
►►►

Szólj hozzá!

Ezt (nem) szerettük a 2018-as divatban

2018. december 29. 18:02 - fashionLi

6 trend az idei évből

Itt az év vége, összegzések, visszatekintések ideje. Remek alkalom, hogy összegyűjtsem , hogy a 2018-as évben mi volt igazán kulcselem - főként az utcai divatban. 6 trend a divatvilágból, amiből én 2-vel tudok igazán azonosulni. Te melyiket érzed stílusodhoz passzolónak?

Az idei év abszolut a 90-es évek kedvenc darabjainak újragondolása volt. Nem véletlen, nincs új a nap alatt, és tudjuk, hogy a divat ismétli önmagát, ezért is hangsúlyozom, amikor csak lehet, hogy ruhát NE dobjunk el.  Néhány év múlva nagyon jól jöhet, apró átalakításokkal versenyezhet az aktuális trendekkel.

Íme a 6 trend, amivel biztosan sokszor találkoztál te is idén.

1. Balenciaga fazonú sportcipőkbalenciaga_shoes.jpg

2. Állatminta mindenhol. Jöhet mindenki :leopárd, piton, zsiráf...

hm_promo.jpg

1408031195_2_3_3.jpg

2015609042_1_1_1.jpg

hmbag.jpg

43080835_92.jpg

A Guccinál az állat-téma maradni fog jövőre is, erre utal a kampányvideójuk is az állatokat terelő 'Noé'-val a fedélzeten.

2. Feltűnő aranylánc minták a felsőkön, sálakon- Gucci után szabadon.

Ezt viselve biztosan nem maradsz a szürkeségben. Csak ne ess túlzásba, egy komplett láncos szett könnyedén eshet az ízléstelenség kategóriába.

asos.jpg

4043269401_2_2_1.jpg

2021612330_1_1_1.jpg

33045028_99_b.jpg

 

3. Övtáska

Praktikus, jól kombinálható. Viheted kézben, felcsatolhatod vállra, övként funkcionálhat. Régi idők kedvenc táska-trendje idén robbant be igazán. Bőrtől a bársonyig cipzárastól a patenttal záródósig a kínálat bőséges.

9acea95c8fd1f891128fe1ccf190e8da.jpg

pernille-taisbaek-nyfw-celine-fanny-pack-1024x682.jpg

7288304040_2_1_1.jpg

4.Bő szárú nadrágok-Culotte és a palazzo

Szín és anyaghasználatban is a kínálat. A legesztétikusabb a 170 cm környéki magassághoz, mivel boka feletti hossza az alacsony termet még inkább "összenyomja". Erre megoldást ad a magassarkú.

A palazzo a culotte hosszított és magas derekú verziója. Erről korábban már olvashattál egy bejegyzésemben, amit itt visszanézhetsz.

31020992_28.jpg

_4254215.JPG

7149268707_1_1_1.jpg

gsrded.jpg

5. Fémes hatás, csillogó arany, flitteres ragyogás

33070842_92_d1.jpg

8353581303_2_2_1.jpg

tdgyxbfd.jpg

sequins-to-work.jpg

6.Levi's polo

Tavasszal és nyáron nehéz volt úgy végig haladni az utcán, hogy ne tűnjön fel néhány méterenként 1-1 hatalmas Levi's logós pólót viselő emberke.denim-on-denim-light-wash-jacket-plus-white-high-waist-mixed-with-a-levis-tshirt.jpg

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

Textílfestés baktériumokkal

2018. december 08. 11:05 - fashionLi

Környezetvédelem és a divat

Az év vége a legtöbb embernél a nagy költekezések idejét jelenti. Ünnepek, ajándékok, akciók. Nagy kihívás, hogy ne vegyünk felesleges jóval olcsóbban. A költekezés nem csak a saját pénztárcánknak nem kedvez, de még a környezetünket is roppant mód terheli.

November 17 és 25 között zajlott az Európai Hulladékcsökkentési Hét. Pénteken, november 23.-án pedig a Black Friday- remélhetőleg felesleges dolgokra nem költöttél ...! Ha már akciók és vásárlás, akkor a minőséget is nézd, hogy mire adsz pénzt.  Azért is, mivel a divatipar az egyik legjobban szennyező iparág. A  tonnányi hulladéktermelés, a veszélyes kémiai anyagokkal való textilkezelés , energiafelhasználás és hatalmas mennyiségű vízfogyasztás miatt érdemes elgondolkodni mit vásárolsz.images_3.jpgVannak alternatív lehetőségek a divatban is. Újrafelhasznált- természetes anyagok, kevesebb vegyi anyagok felhasználásával legyártott termékek vagy éppen a baktériumkkal való textil festés. Azt tudtad, hogy növényekből is kinyerhető olyan vegyület, amivel az anyagok tartós festése érhető el ?

A fast fashion világa őrült tempót diktál a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt. Minél gyorsabban eladni, aztán újra termelni- a lehető leggyorsabban. Tudjuk, hogy a gyártás sok esetben embertelen körülmények között zajlik.ˇˇOlyan kemikáliák felhasználásával, ami az élő szervezetre is károsak.

[ Korábbi témához kapcsolódó bejegyzéseimet elérheted itt és itt. ]

A túlfogyasztás elleni kampányok már évek óta a köztudatban élnek. Hosszú és komplex folyamat az, amire elér mindenkit az a belátás, hogy tudatos(abb) fogyasztóvá válljon.Pedig nem is lenne nehéz figyelni néhány alapvető dologra.

Újrahasznosítás, elajándékozás,közösségi vásárok, ruhacsere-proramok,  szelektív gyűjtés mind mind jó megoldás, hogy a környezetünket kevésbé terheljük, és kreatívan újra felhasználjuk amink van.

MIért is olyan fontos ez?

A poliésztergyártás 1970-es évektől növekvő tendenciát mutat. Mára ez lett a leggyakrabban alkalamzott textíilia, amit ha mosol, mikroszálak kerülnek ki az anyagból. Ezek a lefolyókba majd a természetes vizekbe érkezve aztán a műanyagszennyezést növelik. És vissza is kerülhetnek saját szervezetünkbe a vizzel és tengeri sókkalillustration_microfibers.jpg

Valós és beszédes tények a textil feldolgozása folyamán:

 • Legszennyezőbb munkarész a textil kiképzése és festése
 • A textilgyártáshoz rengeteg víz kell- egy póló 200 liter víz felhasználásával készíthető.
 • 1 kiló fonal festése 100-150 liter vizet igényel
 • Az előállításhoz és színezéshez vegyi anyagokat használnak, amelyek alapja a kőolaj.
 • Tonnányi újrahasznosításra szánt textil termék nem kerülhet újrahasznosításra, mivel ez körülményes és drága folyamat--> elégetik.textile-waste-2.jpg

Léteznek alternatív megoldások,melyekkel kis mértékben, de elindulhat egy tudatosabb folyamat- igaz ezek üzemi megvalósításához még nem érkeztünk el. A baktériumokkal való festés egy jó megoldás lehet a vegyi anyagok ellen.Erről is szól a lenti video.

A baktériumok pigmentet állítanak elő, tehát az anyagok festéséhez is megfelelő lehetőséget adhat. A selyemre közvetlenül kerülnek erjesztésre a baktriumok. Egy póló fesétéhez 2 dl vízben is megélnek a baktériumok. Ez lényegesen kevesebb, mint a vegyi festés alkalmával. Nagyüzemi megvalósítása azonban még nem megoldott.

Több érdekes és látványos információt lehet megtudni ebből a videóból is:

Látszólag felismerték a problémát már a nagyobb divatcégek. Használt ruhák leadását ajándékkuponokkal jutalmazzák. Viszont ez az újboli vásárlást ösztönzi. Tehát sokkal előrébb nem vagyunk ezzel a megoldással. És ki tudja, hogy a leadott ruhák nem kerülnek-e a szemétégetők mélyére.

Több üzletben tapasztalható már, hogy a műanyag szatyrokat lecserélik papírból készült táskákra. Néhány hete a H&M vezette be ezt az újítását. Ugyan nem ingyen, 40 Ft-ba kerül, amiből 20 Ft-ot a WWF Magyarország alapítványa kap meg. Ezek a papírtáskák FSC tanusítvánnyal is rendelkeznek, tehát olyan fából készül, ami ellenőrzött gazdaságból származik. hm_papaerbag.png

fsc-logo.jpg

A DyeCoo Textile Systems volt az első cég, ami létrehozta az első vízmentes textilfestő szerkezetet. Ebben a videóban megismerheted a folyamatot, ami a nagynyomásos CO2 kibocsáltáson alapul. A cég a Nike-val együttműködve szeretné forradalmasítani ezt a területet, és kivonni a vizet a textilfestésből.

A két cég közti együttműködés 2012-ben indult, és 4 évvel később megtervezték a Super Bowl 50 Nike Gold kollekciót.panthers_rectangle_1600-1024x732.jpg

 

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

H&M + Moschino = csillogás és feltűnőség

2018. október 08. 07:30 - fashionLi

Pontosan egy hónap múlva lesz kapható az üzletekben ( Magyarországon csak a budapesti Váci utcai üzletben ) és online a H&M luxusmárkával alkotott kollekciója. Ez már évek óta így van, minden év novemberében egy-egy dizájnerrel közremüködve dob piacra kollekciót a svéd fast fashion márka. A rajongó tömegek pedig a nyitást várva sorakoznak a boltok előtt vagy percenként frissítik az online shop felületét, hogy megszerezzenek egy-egy darabot.00-story-moschino-hm-pet-750x945.jpgAz idei évre a Moschino márkát nyerték meg, vele együtt Jeremy Scott tervezőt. A 43 éves amerikai tervező az olasz divatház kreatív igazgatója 2014 óta. Dolgozott együtt az Adidassal is, az ő irányítása alatt kerültek piacra az ikonokusnak számító 'szárnyas' cipők.

js-adidas-spring-2012-0.jpg

A Moschinoval is mutatott már be meghökkentő, megosztó és botrányig fajuló kollekciót. Ilyen volt a 'mekis' kapszulakollekció 2014-ben a Milan Fashion Weeken. A divatőrültek szerették, a mekis dolgozók már kevésbé.

meki_jeremy.jpg

Érdekesség, hogy ez lesz az első, amikor a H&M designer kollekciója a kisállatokra szabott termékeket is tartalmaz. Erről inkább csak linkelek egy képet, itt megnézheted. :)
Szóval a márka kicsit sem visszafogott és ne is várjunk minimalista darabokat az idei H&M designer kollekciótól.

Arany, csillogás, flitterek, túlzás és feltűnőség. A legjellemző szavak és egy kép a kollekcióhoz:

h-m-moschino-campaign-4.jpg

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

 

 

 

Szólj hozzá!

Kordbársony, trapéznadrág és állatminták

2018. szeptember 26. 12:04 - fashionLi

Köszöntsük újra a 70-es 80-as évek trendejeit

A divat egy őrületes körforgás, amivel nem könnyű lépést tartani. De az elmondható, hogy nincs új a nap alatt. A trendek jönnek-mennek,a színek, fazonok, formák keverednek. Ami egyszer divatban volt, néhány évtized múlva biztosan újra az lesz. Tehát soha NE dobd ki a ruháidat! Inkább hasznosítsd újra, alakítsd át, vágj, varrj, alkoss és frissítsd fel a régi darabokat.

Néhány apró újítás, egy-egy meghökkentő színkombináció és az elfeledett anyagok újra használata eredményezi a legújabb trendeket.

A 2018-as évhez képest már eltelt bő 25-30 év ahhoz, hogy a kordbársony újra elinduljon hódító útjára. Az idei év abszolút az 1970 és 1980-as éveket idézi.Kulcsdarabja a BÁRSONY.1990s-womens-fashion.jpg

Amit a 70-es évekből emeltek át a 2018-as téli szezonra:

 • palazzo nadrág (extra bő szárú nadrág)
 • platform vastag magassarkú
 • kockás miniszoknya
 • élénk színű kockák, csíkok, állatmintás textilek
 • nadrágkösztüm
 • hasított bőr szoknya
 • plüss melegítő

70sfashion.jpg

70s.jpg

A 80-as évekből inspirálódó darabok:

 • mom jeans
 • övtáska
 • trapéz nadrág
 • bársonyruhák
 • overál
 • midi , plisszírozott szoknya

beltbags.jpg

f68f8c3fc2c0f3e52dbd2a2bba58ce2a.jpg

Egyedi megoldás, ha valódi retro ruhára vágysz, a vintage boltok felkeresése. Használt ruhák , ahol a ruhadarabok több évtizedes múlttal rendelkeznek. Sokkal izgalmasabb, különlegesebb és márkásabb kincseket találhatsz.

Egy kis divat szótár az őszre, télre:

bársony:Készíthetik selyemből, pamutból ,gyapjúból vagy műszálból. A pamutbársony tisztítása kézzel, géppel is történhet.barsony.jpg

kordbársony:Hosszanti bordás bársony textil. Pamutból vagy pamut-poliészter keverékből áll. Gépi mosását kifordítva alkalmazzuk.Dörzsölés hatására könnyedén kikopik.korsbarsony.jpg

mom jeans: magas derekú szára szűkölő fazonú farmer nadrágmomjeans.JPG

boyfriend jeans: magas, szűk derekú, de máshol bő, laza fazon61ojsz8cukl_sx385.jpgpalazzo nadrág: jellemzője az extrém bő szár, magas derék, boka alatti hossz.15051977433253056086_thumbnail_600x.jpg

 Íme néhány újragondolt retro darab a 2018 téli fast fashion kampányokból- inspirációként.

Zara

zara_4.jpg

Mangoshe_catalogo_theselection_12.jpg

H&Myou_slouchy_big.jpg

Reservedreserved-autumn18-7.jpg

Stradivariusstradi_1.jpg

Promod

promod_3.jpg

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

 

Szólj hozzá!