kolin_hobbi ruhamentő

Leendő divatdiktátorok

2016. augusztus 16. 06:57 - fashionLi

Project runway

Amerika legmenőbb divat reality showja új évaddal tér vissza szeptembertől a képernyőkre. Jövő hónap közepén ugyanis elindul a Project Runway immár 15.évada, feltörekvő dizájnerekkel , akik mind a végső elismerésért küzdenek. Na és nem hiányozhat természetesen a műsorvezető, Heidi Klum és A mentor Tim Gunn sem. A Lifetime csatorna neki lendült, és  a sorozat új gyerek szereplős verzióját is berendelte, ahol a 2. évad fog indul, valamint a 6-7. évados Project Runway-All Stars is adásba kerül.project-runway-logo.png

A valóság show-k virágzásának idején, még 2004-ben indult el egy szuper reality show Amerikában, ami nem a népszerűséget a semmitevésből megalapozó szereplőkből állt. Itt tenni is kellett az ismertségért. Nem a szokványos tehetségkutatókról van/volt szó. Kreativitás, eredetiség, kitartás és terhelhetőség mellett az egyéniség a lényeg. Ez a Project Runway. Hihetetlen népszerű a versenyrealytik között is, mivel már a 15.évad indul 2016 szeptember 15.-én.

Magyarországon kezdetekben a Viasat vetítette a műsort. Leendő divatdiktátorok címen futott több évadon keresztül.
Én a 2. évadtól kapcsolódtam be 2005 táján, majd több évadon át folyamatos követője lettem. Inspiráltak és nagy hatással is voltak rám az ottani ötletek, feladatok és kihívások, amelyekkel meg kellett küzdeniük hétről hétre a versenyzőknek. És persze tetszett az a vonzó világ, amiben ők dolgoztak, és a divat, a pörgés, versenyfutás az idővel, alkotás, valami viselhető létrehozása a legkülönbfélébb anyagokból.

Na de aki nem ismerné, röviden a lényeg.

Sok száz jelentkező közül kiválasztott 16 szerencsés versenyző, egy mentor (kezdetekben kettő volt Tim Gunn mellett Joanna Coles ), hetente új feladatok. Ami kell: hatékony időbeosztás és hatalmas kreativitás ,tehetség, egyediség ( és persze a szerencse).

Minden részben más-más feladatot kapnak a dizájnerek. Lehet ez egy témakör, anyagcsoport, ehhez kapnak általában 2 napot és kell létrehozniuk egy eredeti tervet szabásminta felhasználás és segédletek nélkül Ismétlődő szó törlése, terv felvázolása, szabás és varrás, modellre igazítás mind a versenyzők feladata. Lényeg , hogy a kreáció a modellen végig vonulhasson a kritikus zsűri előtt. A műsor végén nagy izgalmak közepette mindig kiesik valaki.

Arról, hogy ki maradjon ,és ki menjen , a neves tagokból álló zsűri dönt, néha kiegészülve vendég tagokkal. Heidi és Tim mellett Nina Garcia, kolumbiai divat újságíró és kritikus, a Marie Claire főszerkesztője a zsűritag.ninagarcia.jpgA hamisítók kedvelt táska és óra modelljeinek megalkotóját Michael Kors-t, 2011-ben Zac Posan divattervező váltotta fel.

mgid_uma_image_logotv.jpg

2013-09-17-zac21.jpg

A műsorvezető természetesen egy szupermodell, a 43 éves német Heidi Klum.heidi-klum-of-project-runway_event_main.jpg

A 63 éves Mentor:n-tim-gunn-628x314.jpg
Mit kap a győztes?

A neves zsűri elismerése mellett pénzjutalmat kap a saját márkájának elindításához. Kezdetben a Banana Republik-kal való együttműködés volt még a jutalom és megjelenés az Elle magazinban .Az idei szezonban viszont a pénzjutalom ( 100.000 $ ) mellé berendezett és felszerelt varró stúdiót,  Marie Claire-ben megjelenést, egy Lexust (:D) és egy profi sminkest kap majd a divatbemutatójára a szerencsés tehetség. Nem rossz, de a Lexus kicsit kilóg a sorból..:D

+info
A 13 és 17 éves korú divattanoncok is örülhettek, mivel 2015-ben elindult a  hagyományos Project Runway mellett a Junior  verzió is. A zsűri egyik tagja a személyes kedvencem még a 4.évadból, Christian Siriano.project-runway-juniors.jpg

Külön sorozatot szentelnek az évadok legjobbjainak is, amit az  All Starts csapata alkot , idén már a 6.évaddal készülnek.
És ha ez még mind nem elég, az ausztráloknak is megtetszett az ötlet, hát el is indították a saját PR sorozatukat. 2008 és 2012 között 4 évadot élt meg a műsor. Hasonlóan 4 évadig vitte a koreai és fülöp-szigeteki műsor is. Kanadában 2007 és 2009-es évadok után nem folytatták a sorozatot.

A galériában néhány képet találsz a műsorból, ahol a versenyzőkre nehezedő feszültséget néha Tim lehangoló és szigorú tekintete még inkább fokoz.


Emlékeztek, hogy nálunk is volt 2010-ben még ismeretlen, amatőr divattervezőknek szánt hasonló tehetségkutató? Divatkreátorok volt a címe és nálunk 2 évad készült belőle. Feladatok alapján a Megasztár döntőseinek kellett fellépéseikhez ruhát kreálni megadott szempontok szerint Te nézted?

A Project Runway szuperjó, érdekes, nem válik unalmassá még a viszonylag hosszúnak számító 60-90 perc alatt sem. Inspiráló és némi bepillantást enged a tervezésbe, és ízelítőt kaphat a divatipar sokszor megfeszített és emberfeletti erőt kívánó munkájából is.
 A reklámok viszont az évek során egyre gyarapodtak, és az egymás között feszültségek és drámák is feleslegesek. De hát mégiscsak egy amerikai valóság showról van szó, dübörög a marketing , pörögnek a nézettségi mutatók.
Ja és ne felejtsük el, hogy a műsort Emmy díjra is jelölték!

A végén jöjjön most két kedvencem, többek között nekik igazán nagy lökést adott a műsorban való szereplés, és a kiemelkedő helyezés. Daniel Vosovic (  szerb és szlovák felmenőkkel rendelkezik) 2005-ben , a 2. évadban volt finalista.
vosovic.jpg2014-es kollekciójának két darabjából is látszik, hogy a utcai divat vonalát képviseli visszafogott színekkel, pasztell árnyalatokkal, de izgalmas szabásvonalakkal.

daniel_vosovic_006_1366_1366x2048.jpg

daniel_vosovic_017_1366_1366x2048.jpgChristian Siriano a 2007-es , 4. évad nyertese, akit szintén a műsor által ismert meg szélesebb körben a divatvilág.

bestofprojectrunway_finale_christiansiriano_3.jpg

img_7196_8x10_sm.JPGMára pedig nem ritka, hogy vörösszőnyeges sztárok viselik ruháit.

la-ig-christian-siriano-20150222-002.jpg

Kollekcióinak fő irányvonala az alkalmi és esküvői ruhák. Az idei őszi szezonra tervezett darabjait korábbi bejegyzésemből elérheted ide kattintva.

Neked volt kedvenced? Írd meg kommentben.

 

►Gyere holnap is!
►Tegnapi bejegyzés: Divatreality
Kövess és olvass, nézegess  nap, mint nap. De hol is?
Facebook    
Instagram
Pinterest  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr1610409402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása