kolin_hobbi ruhamentő

Milyen az igazán jó esőkabát?

2019. május 09. 14:09 - fashionLi

Vízhatlan, vízlepergető, vízálló.. Nem ugyanazt jelenti?

Az utóbbi hetekben változatos és hidegebb, esősebb irányt vett az időjárásunk-mint szerettünk volna. A kedvelt tavaszi, kellemes májusi napokra még kicsit várnunk kell. De sebaj, hamarosan jöhetnek a rövidnadrágok és csattogó papucsok.És amúgyis, a májusi eső, aranyat ér. 
Addig viszont valahogy át kell vészelnünk az esős időszakokat is. Tegyük ezt úgy, hogy egész nap konfortosan érezzük magunkat. Biztosan mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor átázott ruhában kell egész nap a dolgát tennie.Tapadó ruhák, befülledt anyagok és kellemetlen hangulat. De lehet mit tenni ellene !

Ehhez egy igazán jó kabátra lesz szükség. ( Persze az esernyő is opció, de képzeld csak el, ha tele mindkét kezed, orkán erejű szél fúj vagy elég ha szemből esik az eső...)

Több dolgot kell figyelni, ha esőkabátot keresünk. Ne ázzon át, ne fulladj meg alatta a melegtől,a szél se fújjon át rajta, nézzen ki jól, ne legyen méregdrága. Azért, hogy ezt megtaláljuk érdemes néhány alap jellemzővel tisztában lenni.

Rengeteg esőkabátként árult termék van a fast fashion üzletekben is.Még több a túraboltokban.  Akárhol is keresgélünk, a feliratok segítenek.

Vízlepergető-vízhatlan-vízálló. Három különböző szó, különböző jelentéssel.

Vízhatlan= water resistant: Belülről kifelé és fordítva sem engedi a nedvességet. Jó példája a nejlon esőkabátok. Ezt olcsón beszerezhetjük, megfelelő arra, hogy a végszükség esetén gyorsan előkapjuk a táskából városnézés során. De hosszabb távon kellemetlen , mivel befülledünk alatta, kényelmetlen és rugalmatlan. A designról nem is beszélve...esokabat_bicikliseknek_veszhelyzetre-i313930_1501268089.jpg

Vízlepergető = water repellent. Külön eljárással teszik az anyagot vízlepergetővé.Hátránya, hogy időnként újra kell kezelni,hogy megtartsa valódi tulajdonságát.Ezt impregnáló spray-vel otthon is megtehetjük. Cipőboltokban 1500 Ft körüli áron be is szerezhetjük. Ellene szól, hogy ez a vízlepergető hatás csendes esőben működik biztonsággal. Szakadó esős túrázáshoz nagyon nem ajánlatos.sterntaler-water-repellent-jacket-for-kids_46998a.jpg

Vízálló =waterproof. Az anyag vizállóságát membránok biztosítják. Ez azt jelenti, hogy az anyagon mikromiliméteres lyukak vannak, jóval kisebb, mint az esőcsepp,tehát azt nem engedi át. Viszont nagyobb a páránál és izzadságnál, így azok távozni tudnak. Tehát ez kell neked, ha valóban hosszú távra , minőségi vízálló kabátot szeretnél, hogy ne a kabáton múljon, hogy megúszd szárazon. :) 1832361_249_f.jpg

Bízom benne sikerül megtalálni a megfelelő kabátot, és nagyobb kedvvel indulsz el az esős időben is. [:

A galériában pedig outfit-inspirációkat találhatsz esős időre.

►►►Kövess, kedvelj, iratkozz fel, kommentelj:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr8814816432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2019.05.09. 17:02:29

Ehhez már csak az kellene, hogy a ruhákon/ruhákban lévő címkéken lévő felirat a gyártó szerint is ugyanezt jelentse, illetve amikor magyar a címkefelirat a külföldi cuccon, akkor a fordítás során se vesszen el a különbség. Elég csak pl. egy decathlonba vagy hervisbe bemenni hogy az ember hasra essen ezekkel (szinte minden "vízálló"-ra van fordítva, aztán az ember próbálhat a címkékről kitalálni egyéb infókat még, sok esetben ha "vízálló", de nincs odaírva külön hogy "lélegző", akkor gyakorlatilag nejlonzacsit kapsz a pénzedért, és így tovább).

Jossarian 2019.05.09. 19:11:47

Sem az autoban sem a hazban nem esik az eso. Minek az esokabat vagy akarmi???

fashionLi 2019.05.09. 23:22:03

@Jossarian: néha jó érzés úgy igazán bőrigázni...de csak kivülről.. utána folytatodhat a kocsikàzás

fashionLi 2019.05.09. 23:25:05

@Zed is not dead yet: előfordul igen, viszont sok esetben ha mindent vizállóként is árulnak,feltüntetik, hogy hány mm-ig vizálló. Érdemes ezt is figyelni.

Zed is not dead yet 2019.05.10. 01:04:05

@fashionLi: Nekem ezzel semmi bajom. Eléggé izzadós vagyok és inkább az a bajom a nem lélegzős cuccokkal, hogy a kabát alatt jobban elázok, mint ami kint van. Szóval volt már hogy inkább szakadó esőben egy szál pólóban áztam ronggyá, a hátizsákban meg a nejlonzacsi-esőkabátba betekerve volt a száraz ruha, aztán mikor odaértünk a buszmegállóhoz 25 Km után, akkor levettem a vízben úszó pólót, kicsit megtörölköztem a száraz póló egy csücskével és felvettem azt, meg a kabátot, hogy meg ne fázzak, miután megálltunk és a busz agyon is volt klímázva. Ilyenkor azért egy igazán lélegző jó kis cuccot tudnék élvezni.

Zed is not dead yet 2019.05.10. 01:05:12

@Jossarian: És különben is, a vadalma sokkal jobb mint a vadgesztenye. :p

2019.05.10. 13:35:06

@fashionLi:
Viszont én kissé becsapósnak érzem, mikor mm-ben adják meg (sátraknál is), mivel az intenzitástól jobban függ, hogy be fog-e ázni.

Amúgy egy magashegységi záport, zivatart, ha nem sikerül menedéket találni, nagyon drága vízálló kabáttal lehet csak megúszni, ellenben mivel nem tart sokáig, ezért előnyös, ha a vízálló kabát mellett van a táskakban egy vízhatlan esőkabát is.
süti beállítások módosítása