kolin_hobbi ruhamentő

Természet ihlette színek

2019. május 23. 12:33 - fashionLi

Kékfestés

A természetben nem csak gyögyörködni tudunk és élvezni az egyre melegebb sugarakat, hanem hasznos és kreatív kísérletezéseket is végezhetünk. Ugyanis a fák levelei, bogyók, kéreg és a virágszirmok is remek festőanyagok a textilekhez.

indigofera_tinctoria.jpg

indigo.jpgLétezik egy ősi növény, amelyből kék színű festéket állítanak elő. Ezt a növényt már az egyiptomiak is felfedezték, a 18. században pedig hazánkban is használták már. Erre épült egy foglalkozás is, ami tavaly óta az UNESCO Szellemi kulturális örökség része . Ez a kékfestés, a növénye pedig az indigó.

Az indigó növény nemzetségébe több száz faj tartozik, amit festésre használnak a festő indigó. Ez az egyik legkedveltebb természetes szín, ez adta az első farmerek mély kékjét adó szinezetet is. A kékfestő anyagok alapszínének is ez a festőanyaga.

Európában a csülleng nevő növényt használtak az anyagok kék színre való festésére. Ez a növény nem indigó molekulákat tartalmaz, hanem annak egyik előanyagát. Különleges összetevőkkel és eljárással készítették ebből a festésre alkalmas elegyet.  Ezt a festő anyagot nem csak ruhákhoz használták. A középkorban a gazdagok falikárpitjait is ezzel az anyaggal díszítették, erre különösképpen vigyáztak, óvták mindenféle külső hatástól, hogy megőrizze eredeti pompáját. Sőt, még arcfestésre is használták. Na de nem , mint smink, hanem harci jelölések és mázakként használták a testükre a középkorban.

A talaj termőképessége, ahol a csüllenget termesztették egyre rosszabbá vált a 16. században, ezáltal a minősége is romlott ,nehezebb volt hozzájutni és felhasználni. Ekkor viszont egy újabb növény került az európai kereskedelmi piacokra, ami jóval olcsóbb volt, és hasonló kék festék előállítására volt alkalmas. Az Indiából érkező indigó növény berobbanása évszázadokig tartott, mivel sokáig büntették ennek felhasználását.

A hagyományos kékfestés technikája egy színmintázási technológia, kék színű anyagra fehér minták festését jelenti nyomódúcokkal( formázott nyomóminta).

964t-42-49k.jpg

vdsy.jpgA mai nagyipari fejlettség és gyorsaság visszafogta ezt a népi művességet is, de hagyományként még ma is találkozhatunk vele. Jelenleg hat aktív kékfestőműhellyel létezik, ahol az érdeklődök elméleti és gyakorlati tudást is szerezhetnek a szakmáról.

Az egyik legrégebbi hagyományt őrző Kékfestő Műhely Győrben található,amiről az alábbi videó több érdekességet is bemutat.

A következő bejegyzésben további természetes színező növényekről olvashatsz.

►►►Kövess, kedvelj, iratkozz fel, kommentelj:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr8114833292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása