kolin_hobbi ruhamentő

Természet ihlette színek

2019. május 28. 09:54 - fashionLi

2.rész-Természetes festőanyagok

A természetben nem csak gyögyörködni tudunk és élvezni az egyre melegebb sugarakat, hanem hasznos és kreatív kísérletezéseket is végezhetünk. Ugyanis a fák levelei, bogyók, kéreg és a virágszirmok is remek festőanyagok a textilekhez.

Az előző bejegyzésben megismerhettük a kékfestés rövid történetét, és szó volt arról is, hogy mi az a csülleng és az indigót hogyan használták festésre. De nem csak ez a kék természetes anyag alkalmas festésre, hiszen a természet tele van ma is használható-és nem védett- növénnyel, amivel remek színeket érhetünk el, természetesen, szintetikus anyagoktól mentesen.

 bsrf.jpg

Első lépés minden esetben, ha már eltervezted, hogy szeretnéd kipróbálni az otthoni festés ilyen izgalmas módját, hogy a festendő anyagot meleg vízben alaposan mosd át. Erre azért van szükség, hogy a benne lévő vegyi anyagok legnagyobb részben eltűnjenek és ne befolyásolják a színezést. Legyen só is otthon, hiszen a festés fixáláshoz kelleni fog.

Nyáriasan meleg színek

Sárgás, drappos tonusok eléréséhez használhatjuk az aranyvessző szirmait.A textil tömegéhez viszonyítva négyszeres mennyiség fog kelleni a sziromból. 1 liter víz, 1 evőkanál só  forrásának elegyében áztasd a textiliát.aranyvesszo.jpgŐszi színpompa

Rozsda, vöröses barna, narancsos árnyalatokat a vöröshagyma héja fog adni. 100g anyaghoz dupla mennyiségű vöröshagyma héj apró darabjai kellenek,ezt sós vízben áztasd legalább fél óráig.pjimage22.jpgBezöldülve

Zöld árnyalatokat a nyírfa vagy diófa levelének élénkzöld színével érhetünk el. Legalább négyszeres mennyiség kell a levelekből az intenzív és hatásos színek eléréséhez. Ehhez kicsit több idő kell, hiszen az összezúzott leveleket 12 óra áztatás után le kell szűrni. Következő lépésként ezt fel kell forralni, majd ebbe mehet a festendő anyag.nyirfa.jpg

Kékes lilás árnyalatok

A bodza sötét bogyója és az áfonya termése is jól használható festésre. Az összezúzott bogyókat ki kell facsarni. Viszonylag sok bogyó kell hozzá, hiszen 100 g anyaghoz közepes árnyalatot elérve legalább 500 g bogyó szüséges.bodzabogyo-elettani-egeszsegre-gyakorolt-hatasai.jpgA tartósság érdekében figyeljünk arra, hogy a natura ódszerekkel festett anyagokat 30 foknál ne mossuk melegebb vízben és használjunk kímélő szereket.

►►►Kövess, kedvelj, iratkozz fel, kommentelj:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr2514865400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása