kolin_hobbi ruhamentő

Textilfesték

2016. április 19. 07:15 - fashionLi

Az egyik kedvenc elfoglaltságom a textilfestékekkel való festegetés, dekorálás. Egy pólóra készítettem egy mintát ajándékba. Aztán nem volt megállás.

Ha egy ötleted támad, hogy egy speciális betűtípusú felirat kellene a pólódra, vagy egy minta a vászontáskádra?
Alkotni szeretnél magadnak, vagy ajándékba egy személyeset?
Kíváncsi vagy milyen a 3D hatásúra duzzadt festék?
Sötétben világító mintás póló kellene?
egyedi fesztiválpóló kéne?

t e x t i l f e s t é k  a megoldás

Magad is megcsinálhatod! Irány a hobbibolt!
Pesten? Mammutban, Westendben,Üllői úti kreatív hobbi bolt, Allee


Nézzük, hogy mi mire való, hogyan is kell használni?

Itt az én készletem :

_3280293.JPG

Én első alkalommal ( 6-7 éve ) a kis üveges folyékony vízbázisú festékkel dolgoztam , ehhez kell egy ecset . Nagyobb felületek festéshez a legcélszerűbb ezt a folyékony kiszerelést használni.

Márkától függetlenül két típusuk van.:sötét vagy világos anyagra való.

Én a német Javana márkát szoktam használni mostanában. Semmi rossz tapasztalatom nincs vele, jól kenhető, könnyen szárad, megfelelő vasalással és mosással tartós ( évekig ) ! És a legtöbb hobbi boltban ez a márka biztosan kapható.
A világos anyagra használható , képen látható zöld festék ( ..für helle Stoffe ). Folyékonyabb és kevésbé jó a fedőképessége a sötét anyagon.
A fekete festék ( ...für dunkle Stoffe ) sokkal sűrűbb az előzőnél, ezáltal jobb fedést biztosít. Kissé keményre szárad az anyagra, de ugyanúgy mosható.
Mindkét fajta rengeteg színben megtalálható! Az ára 550-650 között van.

img_9048.JPG

img_9047.JPGA másik jó márka, akik textilfestékeket is gyártanak a DEKA. Sok fajta van itt is : metál fényű, matt, sötét és világos anyagra való, fluoreszkáló ! ( és ez tényleg hatásos, mert a  évvel ezelőtt platformra festett csillagok a mai napig feltöltődnek.img_9046.JPG

Ha nem akarunk nagy felületet festeni és ecsettel dolgozni, akkor mindenképpen olyat kell választani, aminek a hegye festéket adagoló "tollban" végződik. Legalább 3 megoldás van erre, ezeket  "tollnak" is lehet becézni. Az első szintén jó minőségű és kedvező a PÉBÉO márka. Ára 750 Ft környékén mozog.

_3280287_1.JPGEzt a márkát elvileg nem gyártják már, de néhány hobbiboltban / papírboltban van még belőle. Arra figyeljünk, hogy a fekete kupak dekoráláshoz való, textilre tényleg nem !A textilre használható festékek fehér kúpkákkal találhatóak .  De rá van írva a címkére, magyar felirattal is. Különlegessége, hogy a hő hatására megduzzad a textilen. Ne aggódjunk, hogy ha felkenés után fekete színűvé változik: A vasalásnál a varázslat, ami visszahozza az eredeti színét és 3D-s lesz.

img_9054.JPGItt van egy minta a különböző fajtákról, milyenek az anyagon

-A kék az egyszerű filces megoldás
-A zöld az ecsetes, üvegcsés
-A türkiz pedig a 3D

img_9052.JPG

Mivel már egyre kevesebb helyen kapható a 3 dimenziossá duzzadó Pébéo márka, keresgélhetünk tovább. PiccTix nevű festék is ugyanilyen jó. Ára 890 Ft, de megéri, mert ha csak nem óriási , és nagy mennyiségű , minőségű mintát akarsz, arra teljesen megfelelő.img_9050.JPGHa nem vagyunk biztosak a dolgunkba, akkor kontúrfilcet alkalmazzunk!!

Egyik speciális esete a textilfestékeknek a por állagú, amit aztán ki kell főzni. Mosógépben vagy . Gyakran batikolásra is ezt használják.
Nekem úgy vált be, hogy egy edénybe beleraktam a megfestendő anyagot, de csak felforralás után. Utána mehet bele a festék. Kevergetés. 1 óráig hagyjuk forrni, kevergetés mellett. Sót ne felejtésünk el bele rakni  (1-2 maroknyi elég a 1,5l vízbe ). Amíg kihűl a víz, hagyjuk benne ázni a textíliát. ÉS KÉSZ. Néhányszor öblítsük ki és tényleg kész!
Géoi mosásnál a gépdobjába kell rakni a festéket és a lehető leghosszabb programra és min. 60fokra tegyük.

colombus.jpg

VASALÁS

Nagyon fontos , utolsó mozzanat a vasalás! Azaz a fixálás!
A teljes száradás után kell ezt megejteni, az mindegy, hogy közvetlenül utána, vagy kis idő elteltével. Maximum 3 percig , közepes hőmérséklettel vasaljuk át kifordítva az anyagot, tehát a minta hátoldalára. A minta és a póló hátsó része közé helyezzünk egy másik textiliát, ami felfogja az esetleges össze ragadást , és hogy a hátsó részt fogja meg az anyag !

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr568610190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása