kolin_hobbi ruhamentő

Textílfestés baktériumokkal

2018. december 08. 11:05 - fashionLi

Környezetvédelem és a divat

Az év vége a legtöbb embernél a nagy költekezések idejét jelenti. Ünnepek, ajándékok, akciók. Nagy kihívás, hogy ne vegyünk felesleges jóval olcsóbban. A költekezés nem csak a saját pénztárcánknak nem kedvez, de még a környezetünket is roppant mód terheli.

November 17 és 25 között zajlott az Európai Hulladékcsökkentési Hét. Pénteken, november 23.-án pedig a Black Friday- remélhetőleg felesleges dolgokra nem költöttél ...! Ha már akciók és vásárlás, akkor a minőséget is nézd, hogy mire adsz pénzt.  Azért is, mivel a divatipar az egyik legjobban szennyező iparág. A  tonnányi hulladéktermelés, a veszélyes kémiai anyagokkal való textilkezelés , energiafelhasználás és hatalmas mennyiségű vízfogyasztás miatt érdemes elgondolkodni mit vásárolsz.images_3.jpgVannak alternatív lehetőségek a divatban is. Újrafelhasznált- természetes anyagok, kevesebb vegyi anyagok felhasználásával legyártott termékek vagy éppen a baktériumkkal való textil festés. Azt tudtad, hogy növényekből is kinyerhető olyan vegyület, amivel az anyagok tartós festése érhető el ?

A fast fashion világa őrült tempót diktál a gyártóknak és a fogyasztóknak egyaránt. Minél gyorsabban eladni, aztán újra termelni- a lehető leggyorsabban. Tudjuk, hogy a gyártás sok esetben embertelen körülmények között zajlik.ˇˇOlyan kemikáliák felhasználásával, ami az élő szervezetre is károsak.

[ Korábbi témához kapcsolódó bejegyzéseimet elérheted itt és itt. ]

A túlfogyasztás elleni kampányok már évek óta a köztudatban élnek. Hosszú és komplex folyamat az, amire elér mindenkit az a belátás, hogy tudatos(abb) fogyasztóvá válljon.Pedig nem is lenne nehéz figyelni néhány alapvető dologra.

Újrahasznosítás, elajándékozás,közösségi vásárok, ruhacsere-proramok,  szelektív gyűjtés mind mind jó megoldás, hogy a környezetünket kevésbé terheljük, és kreatívan újra felhasználjuk amink van.

MIért is olyan fontos ez?

A poliésztergyártás 1970-es évektől növekvő tendenciát mutat. Mára ez lett a leggyakrabban alkalamzott textíilia, amit ha mosol, mikroszálak kerülnek ki az anyagból. Ezek a lefolyókba majd a természetes vizekbe érkezve aztán a műanyagszennyezést növelik. És vissza is kerülhetnek saját szervezetünkbe a vizzel és tengeri sókkalillustration_microfibers.jpg

Valós és beszédes tények a textil feldolgozása folyamán:

  • Legszennyezőbb munkarész a textil kiképzése és festése
  • A textilgyártáshoz rengeteg víz kell- egy póló 200 liter víz felhasználásával készíthető.
  • 1 kiló fonal festése 100-150 liter vizet igényel
  • Az előállításhoz és színezéshez vegyi anyagokat használnak, amelyek alapja a kőolaj.
  • Tonnányi újrahasznosításra szánt textil termék nem kerülhet újrahasznosításra, mivel ez körülményes és drága folyamat--> elégetik.textile-waste-2.jpg

Léteznek alternatív megoldások,melyekkel kis mértékben, de elindulhat egy tudatosabb folyamat- igaz ezek üzemi megvalósításához még nem érkeztünk el. A baktériumokkal való festés egy jó megoldás lehet a vegyi anyagok ellen.Erről is szól a lenti video.

A baktériumok pigmentet állítanak elő, tehát az anyagok festéséhez is megfelelő lehetőséget adhat. A selyemre közvetlenül kerülnek erjesztésre a baktriumok. Egy póló fesétéhez 2 dl vízben is megélnek a baktériumok. Ez lényegesen kevesebb, mint a vegyi festés alkalmával. Nagyüzemi megvalósítása azonban még nem megoldott.

Több érdekes és látványos információt lehet megtudni ebből a videóból is:

Látszólag felismerték a problémát már a nagyobb divatcégek. Használt ruhák leadását ajándékkuponokkal jutalmazzák. Viszont ez az újboli vásárlást ösztönzi. Tehát sokkal előrébb nem vagyunk ezzel a megoldással. És ki tudja, hogy a leadott ruhák nem kerülnek-e a szemétégetők mélyére.

Több üzletben tapasztalható már, hogy a műanyag szatyrokat lecserélik papírból készült táskákra. Néhány hete a H&M vezette be ezt az újítását. Ugyan nem ingyen, 40 Ft-ba kerül, amiből 20 Ft-ot a WWF Magyarország alapítványa kap meg. Ezek a papírtáskák FSC tanusítvánnyal is rendelkeznek, tehát olyan fából készül, ami ellenőrzött gazdaságból származik. hm_papaerbag.png

fsc-logo.jpg

A DyeCoo Textile Systems volt az első cég, ami létrehozta az első vízmentes textilfestő szerkezetet. Ebben a videóban megismerheted a folyamatot, ami a nagynyomásos CO2 kibocsáltáson alapul. A cég a Nike-val együttműködve szeretné forradalmasítani ezt a területet, és kivonni a vizet a textilfestésből.

A két cég közti együttműködés 2012-ben indult, és 4 évvel később megtervezték a Super Bowl 50 Nike Gold kollekciót.panthers_rectangle_1600-1024x732.jpg

 

►►►Megtalálsz a következő helyeken is:
Facebook    
Instagram
Pinterest
Youtube
►►►

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napichic.blog.hu/api/trackback/id/tr3114367641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása